flp

flp

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Aloe Vera

Aloe Vera Nedir? Faydaları Nelerdir?

Adı özellikle kozmetik ve güzellik sanayinde oldukça sık bir şekilde duyulmakta olan Aloe Vera, bir Afrika bitkisidir. Bu bitki, tıbbi sarısabır adı ile de anılmakta olup daha çok “Aloe Vera” adı kullanılır. Yetişme alanı Afrika olan bu bitki, Zambakgiller ailesine mensuptur ve tek bir türden oluşmamaktadır.
Yaklaşık olarak Aloe Vera bitkisinin 400 farklı çeşidi bulunmaktadır. Görünümü itibariyle incelendiği takdirde, bu bitkinin yaprakları uzundur ve bu yapraklar etlidir. Aynı zamanda yapraklar uçlara doğru keskinleşmektedir. Yine bu yaprakların yan taraflarında ufak dikenler yer almaktadır. Bu bitki türü, dipten başa doğru açılan açılmakta olan çiçek görüntüsüne benzemektedir. Aynı zamanda bu bitkinin boyu 30 ile 60 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu bitkinin bazı türleri, çiçek de açabilmektedir.

Aloe Vera bitkisinin kozmetik ve de sağlık alanında sıklıkla kullanılmasının nedeni, bu bitkinin oldukça faydalı etkilere sahip olmasıdır. Faydaları kanıtlandığından dolayı, tıbbi amaçlarla bu bitkiden faydalanılmaktadır. Bitkinin sağlık alanında en çok kullanılan türü ise, “Aloe Barbadensis Miller” adı verilen türdür. Bitkiyi sağlık bakımından önemli yapan nokta, bitkinin yapraklarıdır. Bitkinin yaprakları kırıldığında, yaprağın içerisinden jel kıvamında bir sıvı çıkmaktadır. Bu sıvının içerisinde ise, insan sağlığı açısından önemli birçok madde bulunur. Bu maddeler ise, 18 çeşit aminoasit, 12 çeşit vitamin ve de 20 çeşit mineraldir. İçerisinde bulunduğu maddelerle kendini ayrıcalıklı bir konuma sokan Aloe Vera bitkisinin yaprağından, polisakkarid, alprogen, asemannan ve de mannoz-6-fosfat gibi oldukça önemli maddeler çıkmaktadır. Bu maddeler ve bu maddelerin dışından daha birçok madde, bilimsel araştırmalara konu olarak tıbbi anlamda gelişmeler sağlanmaktadır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemlerle Aleo Vera bitkisinin fayda sağladığı durumlar ise aşağıdaki gibidir;

*Yapılan araştırmalar sonucunda, hepatit hastalığı sonucunda karaciğerde tahrip edilen hücrelerin Aloe Vera bitkisinden elde edilen maddeler tarafından tamir edildiği ortaya çıkarılmıştır.
*Kendini oldukça farklı bölgede ve türde gösterebilen mantar hastalıkları, Aloe Vera tarafından hastalığa neden olan hücrelerin öldürülür ve hastalığın yayılması önlenmiş olur.
*Özellikle yaşlı hastalar için oldukça kritik durumlara gelebilen kolesterol, Aloe Vera tarafından normal seviyelere çekilerek oluşabilecek olumsuz durumları engellemektedir.
*İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi adına oldukça büyük önem arz eden bağışıklık sistemi, Aloe Vera tarafından koruma altına alınmaktadır.
*Bir cilt hastalığı olmakla birlikte tedavisi oldukça uzun bir zaman gerektiren ve daha çok inatçılığıyla bilinen sedef hastalığının tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır.
*Ciltte meydana gelen olumsuz derecedeki yanıkların tedavisinde Aloe Vera oldukça etkilidir. Bitki yanığa uygulandığında yanıktaki acı son bulmakta ve oluşabilecek lezyonun önüne geçilmektedir.
*Günümüzde, kanserli hücrelerin yayılmasının ve de dokuların büyümesinin Aloe Vera bitkisi tarafından engellendiğine dair çalışmalar mevcutturAğız içerisinde meydana gelen ve de etkileriyle oldukça olumsuz bir durum olan pamukçuk hastalığına neden olan maya hücrelerinin yayılması ve hastalığın büyümesi, Aloe Vera bitkisi tarafından engellenmektedir
*Daha çok kadınlarda ve ilerleyen yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi rahatsızlığına Aloe Vera bitkisi, kemik yıkımını durdurduğu için oldukça önemlidir.
*Meydana geldiğinde durumları olumsuz sonuçlar doğurabilen kızamık, HIV ve Herpes gibi hastalıklara Aloe Vera bitkisinin iyi geldiği anlaşılmıştır.
Doğada yer alan ve insan sağlığı açısından oldukça önemli olan faydalı bitkilerden Aloe Vera, özellikleri nedeniyle günümüzde gerek tıp gerek de kozmetik alanında oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.

ALOE VERA ÜZERİNE YAPILAN ARAŞTIRMALAR VE ETKİLERİ


Araştırmalar: 1-) Kalifornya Linus Pauling Entitüsü 1985´de Aloe vera (sabır) özsuyu ile hastalar üzerinede yaptığı tedavbi denemesinde sabir şurubunun (özsuyu) bagirsak mantarlarını zararsız hale getirdiği ve böylece mantarların sebep olduğu ekzema ve nörodermatoz gibi deri hastalıklarının iyileştirdiği tesbitedilmiştir

2-) Mısırda 1973 yılında akneli hastalar tedavi denemsi yapılmış ve dahilen sabır şurubu haricen Aloe vera (sabır) jeli kulananların akneden kurtulduğu görülmüşür. Mısırlılar tarafından yine bacak ülserine karşı tedavi denemsi hem haricen hem dahilen yaıpılmış ve yaralar iyileşmiştir

3-) Alman Farmakoloji endustri briliği (Budesverband der Pharmazentische Industire = BPI) ve Alman ilaç üreticiler birliği (Bundesverband der Arzneimittelhersteller =BAH) tarafından dünyanın çeştli ülkelerinde binlerce hasta üzerinde bir düzine klinik araştırma yapmışlartır. Bu araştırmalarda sinameki ve Aloe vera (sabır) özsuyunun (sabır şurubu) bagirsak kanserine sebep olmadığı, aksine bağırsak kanserine yanlış beslenme (Et, Peynir, Alkol, Kahve, Siyah çay) ve Kronik kabızlığın neden olduğu tesbitedilmiştir.

4-) Bangok Üniversitesi tarafından yaşları 35-60 arasındaki şeker hastları üzerinde Aloe vera (sabır) şurubu ile deneyler yapılmış ve hastaların iyi olduğu tesbitedilmiştir

5-) Fukuyama Üniversitei (Hiroshima) tarafından yapılan bir araştırmada Aloe vera (sabır) şurubu, sabır ekstresi ve sabır jelinin hücre gelişmesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

6-) Dr. Mc Daniels Aloe vera (sabır) şurubu (sabır özsuyu) ile yaptığı deneylerde immün sistemini (Bağışıklık Sistemni) kuvvetlendirdiği, özeliklede öldürücü hücreleri (Makrofaj) harekete geçirdiği ve virüs-, bakteri-, ve manatarları zararsız hale getirdiği tesbitedilmiştir

7-) Göğüs kanserinden amaliyat olan bir bayanın yaraları iyileşmez, ona Aloe vera (sabır) jeli, Bal ve alkol karışımı içirirler günde 3-4 defa bir kahve kaşığı içilir ve yarayada hafif sürülür. Hastanın müzmin yarası iyileşir.

Tesirşekli; İltihapları önleyici bakteri,-virüs ve mantarları zararsız hale getirir, müshil yapıcı, mideyi kuvvetlerdiri, karacigeri kuvvetledirici ve yaraları iyileştirici özeliklere
sahiptir.
Kulanılması; A1-) Aloe vera (Sabır) şurubu; Üni. araştırmalarına göre Sabır özsuyu çıkarıldıktan sonra C, E Vitamini ve Sorbit katılır bozulması böylece önlenir: Sabır özsuyundaki 1,8-Dihidroksiantrasentüreleri özel bir metotla ayrılarak sabır şurubu (sabır özsuyu) içilebilir hale gelir. Sabır şurubu çok yeni olarak keşfedilmiş olup bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kulanılır. 

A-) Aloe vera (Sabır) jeli; Krem, merhem veya losyon yapımında hem dahilen hemden haricen cilt bakımı, güneşe karşı korunma, güneş yanığı, akne, yanıklar ve traştan sonra yüz bakımı için kulanılır. b-) Komsiyon E nin 21,07,1993 tarih ve 133 Nolu Monografibildirisine göre; Sabır tozu, ekstresi ve hapı kabızlığa karşı kulanılır.

C-) Halkarasında; İltihapli ve ağrılı göz rahatsızlıklarında taze sabır yaprağı kesilir 1-2 damla göze sürülür. Ayrıca mide rahatsızlıkları, safra yetmezlığı, sarılık, şeker hastalığı, adet rahatsızlıkları ve bagırsak solucanlarına karşı kulanılır.

D-) Homöopatide; Dizanteri (Kanlı ishal), basur, makadın dışarı çıkması, baş ağrısı, başa kanhücumu, deri hastalıkları, makad kaslarının tutmaması, bel ağrısı gibi rahasızlıklara karşı kulanılır.

Açıklama
Nasılki bir askeri birlikte: hava, kara, deniz, lojistik ve özel vurucu timlerden oluşursa insanın immün sistemide T-Hücreleri, B-Hücreleri, makrofaj, lenfozitler ve granolizitler gibi çeşitli savunma güçleri ve bunların üretiği ve kulandığı özel silahlardan (antikor) oluşur. Bu sistemi olşturan unsurların farklı vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler ihtiyaçları vardır. Aloe vera’da Allahın insanlara sunduğu bir nimettir ve bir eczane gibi çok yönlü ve çeşitli hastalıklara karşı kulanılır.

Aloe veranın en önemli özeliği vücudu arıtıcı olmasıdır, özeliklede bu zamanla bir çok tehlikeli çevre faktörü bunu zaruri kılmaktadır. Kanser hastalarının gördüğü ışın ve kemoterapi sonucu dokular tahrip olmaktadır ve tahrip olan bu dokular Aloe vera ile tedavi edilebilmektedir. Aloe veranın birleşimindeki 450 madde bulunur ve bunlar vücudu kuvvetlendirir ve immün sistemini harekete geçirir. Aloe vera dahili olarak kulanıldığı gibi harici olarakta cilt ve saç bakımı için kulanılır.

a-) Hücre zarı: Acemannan hücre zarında yoğunlaşır ve hücreye bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin girmesini ve zarar vermesini önler. Amarikalı pataloji doktoru Dr. Mc. Daniels Aloe vera aldıktan bir kaç gün sonra bu etkinin ortaya çıktığını tesbitetmişlerdir. Ayrıca akyuvarlar kuvvetlenerek en saldırgan virüsleri dahi zararsız halle getirir.

b-) Hücre hareketleri: Acemannan hücreleri aydınlatır ve hareketlerini yükseltir, bu fiziki olarak ölçülebilir. Acemannan immün sisteminin alttürevlerindeki momozitler, makrofajlar, T-Hücreleri (öldürücü hücreler), antikorlar ve diğer savunma hücrelerini aktif halle getirir.Acemannan makrofajı (yiyici hücreler) harekete geçirerek yabancı proteinları ve allerjiye sebep olan allejenleri yokeder. İmmün sistemi güçlenerek bakteri, virüs ve parazitleri zararsız halle getirir.

c-) Hücrenin nefes alması: Acemannan hücrelerin daha iyi nefes alamasını sağlar. Böylece hücrelerdeki metabolik değişiklikler ve arınması dahada kolaylaşır. Radiyoloji ile yapılan araştırmalarda vücut enerjisinin artığı görülmüştür.

d-) Bağırsak ve bağırsak florası: Acemannan bağırsaklarda yoğunlaşan kimyasal zehirli maddelerin arıtılmasıda büyük rol oynar. Bağırsaklar temiz olursa bağırsaklardaki vitamin ve mineraller en ideal şekilde absorbeedilir. Bağırsak mantarlarından candida mantarının salğıladığı zehirli maddeler özeliklede sinir zehiri olarak bilinen asetaldehidi kendine bağlıyarak dışarı atılmasını sağlar. Aloe vera jelinin sürekli alınması halinde bağırsak pH-Değeri asitli ortamdan bazlı ortama doğru dönüşür, böylece mantarların yaşam ortamı yok olur.

e-) Eklem, kiriş, kıkırdak, ve kemik: Acemannanın hücre zarında yoğunlaşması ile kemik iligi zehirli maddelerden korunur. Acemannnan kiriş, eklem ve bandları yeniler ve eklemlerin yeterince sıvı salgılamasını sağlar. Böylece acemannanla eklemler artroz ve artrite karşı korunur.

f-) İmmün sistemi: AISD-Hastalarında görülen immün zafiyetine karşı aloe vera jelinin etkili olduğu tesbitedilmiştir. ABD’li profösörler immün sistemini acemannnanın güçlendirdiği ve hastaların durumunun iyileştiği görülmüştür. Klinik araştırmalarda herpes ve grip virüslerinin aloe vera jeli ile 15 dakikada yok olduğu tesbitedilmiştir. Kanserli köpek ve kediler üzerinde yapılan tedavi denemelerinde kanserli urların eridiği gözlemlenmiştir. Lösemili kediler üzerinde yapılan araştırmalarda aloe vera jeli ile tedaviedilen kedilerin % 71 oranında sağlıklarına kavuştukları ve diğerlerinin öldüğü görülmüştür.

2-) Aminoasitler: 20 aminoasit türevi mevcuttur ve bunlar insan vücudunda binlerce protinin oluşmasında temeltaşlarını oluştururlar ve enzimlerin, hormonların, ve anti korların oluşmasınıda vede metabolik değişimlede çok büyük roloynarlar. Bu amaino asitlare hayati aminoasitler’de denir. Alovera bu aminoasitlerden 7’sini içerir. Ayrıca hayati olmayan ama bir çok önemli foksiyonları olan başka aminoasitlerde içerir. 
3-) Mineraller: Aloe vera’nın içerdiği mineraller insan için hayati öneme sahip olan minerallerdir.

a-) Demir: Demirkanın oluşumunda ve immün sisteminde çok önemli hayati görevler görür ve bu aloe vera’da fazlaca vardır. 
b-) Kalsiyum: Kasiyum kemeik ve dişlerin olşımında ve gelişiminde vede metabolik değişimlerinde vede kanın pıhtılaşmasında mutlaka olması gereken bir mineraldir. Ayrıca tansiyon ve kalp arışlarını ayarlayıcı vede kas ve sinirlerdeki tahribatı iletici görevler görür. Bu mineralden yeterince aloe vera’da vardır. 
c-) Magnesiyum: Magnesiyum 300 enzimin olşmasında anahtar görevi görür, kas ve sinirlerdeki uyarıları frenler, kalp ve damar hastalıklarını önler, kemik ve dişin olşmasında önemli rol oynar. Magnesiyuma Anti-Stres- Minerali’de denir, yani stresi önlemede önemli görevleri vardır. 
d-) Mangan: Mangan vücuttaki zehirli maddelerin arıtılmasında ve kanın oluşumunda önemli foksiyonları vardır vede ayrıca: kemik, kiriş, kıkırdak ve aradokunun oluşmasında önemli foksiyonları vardır. 
e-) Selen: Selen serbest radikaller, çevre kirliliği, sigara ve stres gibi tahrip edici faktörlere karşı hücreleri korur. Selen enfeksiyona karşı immün sistemeini güçlendirir. Bu elementin yetersizliğinde dokular beyini uyarırlar ve alarm durumuna geçerler. 
f-) Çinko: Çinko hücreleri serbet radikallere karşı korur ve immün sistemini güçlendirir. Bu element ihtihapaları önleyici, yaraları iyiyleştirici, deri saç ve tırnakları güçlendirici, sağlamlaştırıcı vede parlatıcıdır (canlılık verici). Çinko yetersizliği enfeksiyona karşı mücadelede yetersiz kalma, ikdidarsızlığa vehatta seperma kalitesinin düşmesine vede bu nedenle çocuk yapamamaya neden olabilir. 
4-) Vitaminler: B1-Vitamini: Enerji kazanımı için vede kaslarla sinirlerin çalışması için gereklidir. B1-Vitamin yetersizliği hemen sinirsel gerginlik ve dermansızlığa (güçsüzlük) sebep olur. 
B2-Vitamini: Vücuttaki biyoloji değişimlei yönlendirir, vücudu arıtılmasında önemli foksiyonları vardır ve al yuvar yapımı ve derinin sağlıklı olmasında rol oynar. 
B6-Vitamini: Özeliklede karaciğerdeki aminoasitlerden enzime dönüşmelerde anahtar rol (katalisator) oynayan bir kompleksir. Bundan başka al yuvarın ana maddesi olan hemoglobinin pluşmasında ana rol oynar. 
B12-Vitamini: Bu vitamin hücre çekirdeğindeki nukleikasit’in oluşmasında roloynar, nukleikasit hücrenin bölünüp çoğalması için gereklidir. B12-Vitamin yetersizliği nedeniyle omurilikte kann yapımı yavaşalar ve kansızlık ortaya çıkar. Günümüzde moda olan vejeteryan olma tutkusu yüzünden kişide B12-Vitamin yetersizliği görülür. B12-Vitamini sadece hayvansal besinlerde bulnur. Bu nedenle mümkünse haftada bir defada olsa hayvansal besin almak gerekir. 
C-Vitamini: Bu vitamin immün sistemini güclendirir, kemeiki kiriş, kann, ve hormonun oluşmasında rol oynar. Vücududn erken yaşanmasını önler, zehirli maddelere karşı korur. Kolesterolun yükselmesini önler. Derini kurumasını ve aradokunun sertleşerek donuklaşmasını önler.

Aloe Vera Jel Kullanımı

1 / 53 / 5

aloe vera jeli 300x226 Aloe Vera Jel KullanımıCildimiz, tenimiz, vücudumuz bizim için çok önemlidir. Hiç kimse erkenden yaşlanmak ve kırışıklık sahibi olmak istemez. Hele ki bayanlar kırışıklıklardan kurtulmak için çok çeşitli yollar dener. Kremler, jeller, pahalı ürünler kullanırlar. Fakat tüm bu ürünlerin yanında bazı bayanlar ise bitkisel çözümler aramaya başlar. Aloe vera,hindistan cevizi, kakao, salatalık veböğürtlen gibi çok çeşitli bitkiler kullanılarak elde edilen jeller, kremler birçok kişi tarafından çokça tercih edilir. Ayrıca bu bitkiler ile birlikte evlerinizde de jeller ve kremler hazırlamanız mümkündür. aloe vera jel 300x216 Aloe Vera Jel KullanımıEvlerinizde kolaylıkla pratik bir şekilde aloe vera jel olarak hazırlanabilir ve uygulanabilir. Tabii sadece yaşlanma karşıtı, kırışıklıklar için değil, vücudunuzdaki çatlaklar ve yarıklar için de bu şifalı jeli uygulayabilirsiniz. Ayrıca egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da bu jel ve kremler uygulanabilir.
  • Aloe Vera Bitkisi Nedir?

Yaprakları dikenli bir ağaçtır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır. Aloe vera evlerde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Saksılarda yetiştirilen bu bitkinin yaprakları güneş altında bir metre uzunluğa ulaşabilir. Fazla suyu sevmez, ne zaman toprağı kurursa o zaman sulanmalıdır.  Ne kadar susuz kalırsa o kadar iyi köklenir ve çürüme riski azalmış olur. Fazla sulama yapıldığı zaman köklerinde çürüme görülür, zamanla da kökler siyaha döner ve bozulur. Bu şifalı ve bakımı kolay bitkiyi sizde kolaylıkla çiçekçilerde bulabilir ve temin edebilirsiniz. Bu durumda evinizde bu şifalı jeli hazırlamanız da oldukça kolay olacaktır. Evinizde de kolaylıkla bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Saksıda kolay bir şekilde büyütebilir, balkonda muhafaza edebilirsiniz. Hatta evinizde zamanla tek saksıda büyümesi sonucu başka saksılara da çoğaltabilir ve köklendirilebilir. Bu sayede birden fazla saksıda bu bitki yetiştirilmiş olur.
aloe vera jel ve krem 150x150 Aloe Vera Jel Kullanımı
Bu şifalı bitki genellikle çöllerde yani çok sıcak bölgelerde yetişir. Kokusu oldukça güzel olsa da tadı acıdır. Bıçak gibi keskin bir madde yardımıyla üst yaprağını kestiğiniz zaman altından çıkan jeli kolaylıkla fark edebilirsiniz. İşte hastalıkların tedavisinde kullanılan kısmı bu sulu jel kısmıdır.
  • Latince Adı : Aloe vera

  • İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

 Acı madde, antrakinon türevleri, uçucu yağ, vitamin, mineral, enzim, şeker, lignin, saponin ve aminoasitler ve reçine taşır.
  • Halk Arasındaki Adı

 Genellikle aloe vera, sarısabır veya öd ağacı olarak adlandırılsa da bazı yörelerde azvay adıyla da bilinir. Aloa vera olarak da yanlış yazılır.
  • Aloe Vera Jel Olarak Nasıl Kullanılır?

Tedavi amacıyla bu bitkinin jelinin yapımı için ilk önce yaşlı yapraklar kullanılmalıdır. Alınan yaprak ortadan ikiye ayrılarak yaranın üzerine kapatılır veya çıkarılan jel yaraya sürülür. aloe vera 225x300 Aloe Vera Jel KullanımıYaprak blendırdan geçirilerek sıvı veya jel haline getirilir ve hemen buzdolabına konulur. Bu sıvı 4 hafta süreyle kullanılabilir. Stabilize edilmemiş bu aloe vera jel yapıldıktan sonra dondurulmamalı veya yüksek ısıda tutmamalıdır, aksi takdirde faydalı etken maddeler parçalanabilir. İşte abu şifalı bitkinin jel yapımı bu kadar pratik ve kolaydır. Ayrıca hazırlandıktan sonra bu sıvı 4 hafta yani 1 ay gibi uzun bir süre kullanılabilir.
Gül yağı ile karıştırılarak da kullanılabilir. Belirli ölçülerde gül yağı ile karıştırırsanız baş ağrılarını kolaylıkla giderebilirsiniz. Şiddetli baş ağrılarına karşı bu şifalı jeli gül yağı ile karıştırın ve masaj yapar gibi ağrıyan yerlerinizi ovun. Bir süre sonra ağrınızın geçtiğini hissedeceksiniz.
Bir miktar aloe vera jeli sirke ile karıştırılır. Karışım çay kaşığı yardımıyla homojen hale getirilir ve saç diplerine sürülebilir. Bu şekilde saç dipleri ovulursa saç dökülmesine fayda sağlar.
Bu şifalı bitki özellikle yaralar, sivilceler ve hafif yanıklar için kullanılabilir. Sarısabır da denilen bu bitki, ağızdan da alınabilir fakat dikkatli olunmalıdır. Karaciğer hücrelerini korur, safra söktürür. Vücudun direnç kazanmasına yardım eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder