flp

flp

9 Ekim 2013 Çarşamba

Piramit düzenlere Dikkat

PİRAMİT DÜZENLERE DİKKAT 

Doğrudan Satış ile Piramit Düzenler arasında ne fark var?

Tüm dünyada uygulanan saygın bir satış yöntemi olan şirketlerin ismini veya "Doğrudan Satış" yada “Network Marketing” adını kullanarak çıkar sağlamak isteyen kötü niyetli kişiler olabilir. Bu kişilerin oluşturduğu ve insanları dolandırmaya yönelik bu piramit düzenlere karşı herkesin dikkatli olması gerekir. Yasadışı olan bu düzenler her zaman kaybettirir.


Yasal bir doğrudan satış işi ile gizlenmiş bir piramit düzen arasındaki farkı anlamak için şu üç soruyu sormak gerekir:

a. Katılmanız için ne kadar para isteniyor? Başlama maliyeti nedir?

Maliyet yüksekse dikkatli olun. Doğrudan satış şirketlerinde genellikle başlama ücreti azdır. Bu şirketler, kolay ve ucuz bir şekilde satışa başlamanızı isterler. Çünkü asıl amaç, ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılmasıdır.

Piramit düzenler ise, tüm karlarını yeni katılanlar sayesinde elde ettikleri için katılma maliyeti yüksektir.

b. Satamadığınız ürün olursa şirket bunları geri alıyor mu?

Piramit düzenlerde bazen hiç ürün olmaz. Bazen de değeri ve kalitesi şüphe götürecek, göstermelik ürünler olabilir. Satamadığınız yada müşterinin beğenmeyip iade ettiği ürünlerin elinizde kalmaması önemlidir. Yasal doğrudan satış şirketlerinde iade garantisi her zaman vardır.

Diyelim ki böyle bir düzenle karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsunuz. İstediğiniz zaman ayrılıp ayrılamayacağınızı ve paranızı koşulsuz şekilde geri alıp alamayacağınızı sorun. Forever living products gibi saygın şirketlerde %100 koşulsuz müşteri memnuniyeti bulabilirsiniz.

c. Şirket ürünlerini tüketiciye satıyor mu?

Bu sorunun cevabı olumsuz ise dikkatli olunmalıdır. Çünkü doğrudan satış, tüketicilere satış yaparak bir pazar oluşturmaya dayanır. Yani rekabet edebilecek fiyatlara sahip, kaliteli ürünler gerektirir. Piramit düzenlerde ise ürünü kullanacak kişilerle hiç ilgilenilmez. Yeni katılanlara, kullanışlı ve uygun fiyatlı oldukları için değil, işe başlamak için satın almaları gerektiğinden büyük miktarda satış yapılarak para toplanır. Yani ürün göstermeliktir.

Çevrenizde böyle bir oluşum olduğunu hissederseniz, Doğrudan Satış Derneği’ne ve yasal mercilere bir an önce duyurun. Böylelikle, daha fazla kişinin canının yanmasını engellemiş olursunuz.



  Etik network sistemlerinde üründen para kazanılır, titan network sistemlerinde ise paradan para kazanılır. Tabii bu titan sistemler bir ürünle maskelendiğinden, paradan mı, üründen mi para kazanıldığını anlamak güçleşebiliyor. Fakat ne kadar perde olursa olsun titan sistemlerde ürünün bir önemi yoktur, bu nettir. Şirketin pazarlama ağı ne kadar büyürse büyüsün, ürün hep distribütörler arasında kullanılır. Yani insanlar ürünün mahiyetiyle ve fiyatıyla fazla ilgilenmez, kazanacağı paraya odaklanır. Eğer ürün(mevcut fiyatıyla), sistemden soyutlansa tek başına bir hiçtir. Etik network sistemlerinde ise distribütör ağı ve müşteri ağı diye iki farklı kavram vardır; distribütör ağı genişledikçe müşteri ağı da genişler. Yani o sistemden para kazanmamasına rağmen o ürünü veya ürünleri kullananlar/satın alanlar vardır.
Bu bilgiler ışığında iki farklı açıdan titan sistem tespiti yapabilirsiniz.
1 - Şirketin yukarıda bahsettiğim şekilde distribütör ve müşteri oranını gözlemlersiniz. Eğer müşteri kavramı yok ya da hiç denecek kadar azsa büyük ihtimal sorunlu bir sistemdir.
Not: Yeni şirketler birkaç sene sadece ağ kurmaya odaklandıkları için, bu yöntem yeni şirketlerde yanıltıcı olabilmektedir.
2 - Şirketin kurduğu sistem içerisinden, kazanç sistemini çıkarınca geriye ne kalıyor? Eğer titan sistemse büyük ihtimal hiç yanından bile geçmeyeceğiniz bir ürün ve fiyat politikası görürsünüz.

Ama Çok Kazandıran ve Büyük Bir Şirket..

Çok büyük bir şirket olması da, çok para kazandırması da, etik olduğu, titan olmadığı anlamına gelmez. Türkiye’de, sektördeki diğer tüm şirket çalışanlarının titan olduğu konusunda hemfikir olduğu bir şirket çok büyük bir başarı yakalamıştı, birçok etik network şirketini geçmişti. Yani etik olmakla çok para kazandırmakkavramları birbirinden tamamen ayrıdır.
Sonuç olarak, kilit nokta ürün, etik işler yapmak istiyorsanız önce ürüne odaklanmalısınız. Sonra ne kadar kazanabileceğinizle ilgilenirsiniz. Takdir edersiniz ki, -eğer dikkatli olunmazsa- kaybedebileceğimiz bazı değerler parayla satın alınamaz derecede değerlidir.


“Bedava peynir sadece fare kapanında vardır.” 

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN OLMAK 
 
Buradaki yazılarımızı okurken, kendinizi sadece bir şeyler öğrenen bir “öğrenci” olarak görmeyin, aynı zamanda geleceğin bir şeyler öğreten “öğretmeni” olarak da görün... Tabii öncelikle “öğrenci” olmanız gerekiyor. Network Marketing işi, klasik işlerden oldukça farklı bir iş. Bu nedenle, geçmişten gelen bazı tecrübelerinizin bu işte size faydası olmayabilir. Hatta bazen zararı bile olabilir, çünkü tecrübe önyargı yaratabilir. 


Bu konuyla ilgili sizinle bir hikaye paylaşmak istiyorum: 
Bir zamanlar Japonya’da genç bir Budist rahip varmış. Öğrenmeye merakından ve zekasından dolayı, birçoklarının 5-10 yılda geldiği seviyeye birkaç yılda geliyormuş. Bundan sonra da diğer ünlü rahiplerin yanına gidiyormuş ki, daha çok şeyler öğrensin. 
Yıllar geçmiş, artık Japonya’nın en ünlü ve en büyük Budist tapınağına gitmeye karar vermiş. Sadece oradan alacağı öğretiler onu tatmin edermiş. Haber yollamış, oraya katılmak istediğini söylemiş. Haber gelmeyince, genç rahip tapınağa kadar gitmiş ve saatlerce dil dökmüş ve yalvarmış onu kabul etsinler diye. 
Tabii genç rahibin zekası, öğrenme azmi ve birçok yeri dolaşması nedeniyle, ünü de kendisini takip etmiş. Genç rahip kabul edilmiş. Bu kabul, daha önce benzeri olmadığı kadar el üstünde bir “hoş geldin” olmuş kendisine. Bunun üzerine genç rahip rahatlamış ve oradaki baş rahiple sohbet etmeye başlamışlar. 
Genç rahip o güne kadar öğrendiklerinden, gezdiği yerlerden, diğer rahiplerden uzun uzun bahsetmeye başlamış. Konuşma sırasında, çaylar gelmiş. Baş rahip, çaylar dolu gelmiş olmasına rağmen çaydanlığı almış ve fincana dökmeye başlamış. Bunun üzerine, çay fincandan taşmış ve genç rahip bacağını tutarak fırlamış ayağa.  
Baş rahibe sormuş: 
“Neden böyle yaptınız? Zaten fincan doluydu ve ben dökülen çayla yandım.” 
Baş rahip cevaplamış: 
“Seni istemiyorum. Çünkü senin için de fincanın içi gibi dolu. Ve eğer burada devam edecek olursan fincanın birşey alamadığı gibi sen de bir şey almayacaksın. Git, eğer kendini tamamen boşaltırsan geri gel, o zaman seni alırız.” 
Siz de lütfen bu yazılardan en fazlasını almak istiyorsanız, fincanınızı iyice boşaltın... 
Burada bahsedilenlere, iyice boşalttığınız fincanınızla göz atmaya devam ettikçe göreceksiniz ki, kaybedecek hiçbir şeyiniz olmadığı gibi, kazanabileceklerinizin de sınırı yok...






Sizinle çalışabilir miyim?
Tabii ki...
Eğer
·         Güçlü hayal/hedefleriniz varsa,
·         Bunları gerçekleştirmek için güçlü bir isteğiniz ve yüreğiniz varsa,
·         Çalışkansanız,
·         İyi bir öğrenci olmaya hazırsanız
·         İyi bir şirket, iyi bir takım ve en önemlisi iyi bir koç arıyorsanız...

Bana Ulaşın 05455050444

NOT: Ayrıca eğer büyük düşünüyor, bu işin liderliği ile ilgileniyorsanız ve hızlı bir şekilde ciddi paralar kazanmak istiyorsanız, "neden sizi liderimiz olarak seçelim?" sorusunu da lütfen yanıtlayınız.
Belki de şanslı gününüz bugündür :)




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder